
Det här är nytt!
Fronten
Grillen har gjorts mer stående, ”för att ge bilen mer prestige”.
Fyrhjulsstyrning
Samma 48 volts mildhybridsystem som i Audi Q8 betyder att man har kunnat utrusta bilen med t ex fyrhjulsstyrning.
Mer assistans
Nu har Q7 över 30 assistansfunktioner.
Ortsnamnen är som tagna ur Sagan om Ringen. Jag passerar Parknasilla och Aghatubrid och riktar nosen mot Callanafersy. Med det sagt förstår du förstås att jag kör på ”the Ring of Kerry” i sydvästra Irland. Vägen är makalöst vacker men också smal och krokig. Inpressad mellan stengärden och häckar är varje möte hasardbetonat. Audi Q7 är 1,97 meter bred och jag är glad över att slippa möta mig själv. Har Audis PR-team googlat fram rutten eller provkörde de den i verkligheten? Men kanske ville man demonstrera körglädjen på krokiga vägar.

Nya Q7 har luftfjädring som standard och fyrhjulsstyrning som tillval och det har gjort den stabilare på snabba landsvägar och mer lättparkerad i city. I hög fart styr bakhjulen mot, i låg fart styr de med, upp till fem grader. Skillnaden märks faktiskt i stadstrafik och du kan göra en u-sväng där andra femmeters-suvar får ta omtag.
Q7 känns oerhört stabil och kränger ytterst sparsamt genom de irländska kurvorna. Men, ärligt talat, hur mycket som beror på fyrhjulsstyrningen eller de nya elektro-mekaniska krängningshämmarna är svårt att säga. Även gamla Q7 var stadig.
Mer nyheter: Du tar enklast nya Q7 på den nya grillen med vertikala ribbor. Mildhybridsystemet med 48 volts elsystem är också nytt i Q7 och är det samma som sitter i Audi Q8 som presenterades nyligen. 48 volts-systemet är en förutsättning för den strömkrävande fyrhjulsstyrningen och krängningshämmarna. Men framför allt gör 48 volts-systemet det möjligt att lagra mer energi och därmed spara fler droppar bränsle.

Så snart jag lyfter på gasen slår motorn av och motorgeneratorn laddar batteriet. Det minimala dieselknatter som kunde förnimmas ersätts av ett lätt irländskt vindsus. Elmotorn skjuter sedan på när det behövs, utan att man som förare märker något. Men det gör skillnad. 2021 ska snittutsläppet i Europa vara nere i 95 gram koldioxid. Eftersom dieselmodellerna tappar marknadsandelar till förmån för bensindrivna bilar går koldioxidutsläppen upp, vilket pressar tillverkarna att komma fram med ny, snålare teknik.
Audi menar att systemet sparar upp till sju centiliter per mil i genomsnittlig körning, en siffra som förstås avser bensinversionen. Själv kan jag konstatera att dieselbilen jag kör i snitt drar 0,7 liter per mil enligt färddatorn. Det är hyfsat snålt för en över två ton tung bjässe med en treliters V6-diesel på 286 hästkrafter.

Men det blir ändå en häftig malus-skatt att betala. Nya Audi Q7 släpper ut från 174 gram koldioxid. Det betyder minst 10 000 kronor i malusskatt per år de första tre åren. Efter årsskiftet lär det bli betydligt dyrare. 174 gram är nämligen utsläppet enligt NEDC-korr, vilket är WLTP-siffror som omräknats till NEDC-nivå. Efter årsskiftet ska man betala för de verkliga WLTP-siffrorna och det lär kosta flera tusenlappar extra per år jämfört med NEDC-korrsiffrorna.
Invändigt har man också rotat om. Den nya heldigitala tryckskärmlösningen från flaggskeppet Q8 har hittat in i Q7. Framför ratten finns en stor bildskärm vars innehåll kan ställas in beroende på om jag vill ha fokus på färddata, farten eller navigeringskartan från Google. I mitten sitter en ännu större bildskärm. Google-kartbilderna tillhör definitivt de bästa på bilmarknaden i dag.

”Digital key” som gör det möjligt att öppna och starta bilen med hjälp av (vissa) telefoner är en smart finess. Men strikt användarmässigt vill jag påstå att den tryckskärmsstyrda klimatanläggningen fungerar sämre än de fysiska vreden i gamla Q7.
Självklart är bilen förberedd för den autonoma – självkörande – framtiden. Men den vidunderligt vackra ”Ring of Kerry” är inte autonom för fem öre. Under långa sektioner av vägen klarar inte systemet av att identifiera några kantlinjer, och filhållningsassistenten kopplar därför ur. Den adaptiva farthållaren gör sitt jobb så länge en irländare kör framför mig. Men att låta farthållaren automatiskt gå efter skyltad hastighet vore självmord.

Här står det 80 km/h på skyltarna innan skymda hårnålskurvor på vägar så smala att man bara kan mötas nos mot nos. Det är bara att inse – det kommer att ta lång tid innan vi kan släppa ut självkörande bilar på hela vägnätet.
Precis som tidigare erbjuder den 5,06 meter långa Audi Q7 oceaner av utrymme. Som standard har den fem säten och ett bagageutrymme som kan ta upp till 2 050 liter. En tredje sätesrad är tillval. Baksidan av myntet är förstås en viss grad av otymplighet. Men Q7 är förvånansvärd hanterlig. Dels för att exemplaret jag provkör har tillvalet fyrhjulsstyrning. Men också för att fönsterlinjen har en gammeldags, horisontell nederkant. Det bjuds med andra ord på något så ovanligt som en rejäl skopa runtom-sikt.

Dieselmodellen som heter Q7 45 TDI, 231 hästkrafter, är insteget till sjunde himlen. Sedan följer Q7 50 TDI och en bensindriven modell, Q7 55 TFSI, på 340 hästkrafter. 2020 kommer Audi att presentera en laddhybridmodell som kombinerar en bensinmotor med eldrift. Själv ska jag ta en paus i provkörandet och se mig om i byn Dromquinna (!). Undrar hur hon ser ut…
Tre frågor
Eike Poslednik – Projektledare Audi Q7.
Vad ger 48 volts-systemet?
– Det betyder framför allt att vi kan bygga in fler funktioner. Fyrhjulsstyrning förutsätter till exempel 48 volt. Det betyder också att vi kan spara in mer energi vid retardation. Bilen kan nu ”coasta” utan någon förbrukning alls. Sammantaget har förbrukningen minskat med sju centiliter per 10 km.
När sparar mildhybridtekniken mest – är det i citytrafik med start/stopp eller på landsväg?
– Det beror på hur man kör. Det är inte bara vid inbromsning och starter man sparar energi, så snart du lyfter foten från gaspedalen laddas batteriet.
Är mildhybridtekniken en följd av kundkrav eller en följd av EUs krav på max 95 gram CO2 i genomsnitt?
– Båda faktorerna spelar in. EUs krav tvingar oss att hitta på något för att få ner CO2-utsläppen. Det här är en bidragande lösning. Samtidigt är det också så att systemet ger en tydlig besparing som uppskattas av bilägarna.
Audi Q7 50 TDI
Pris
Audi Q7 50 TDI Quattro Tiptronic 286 hk 686 500 kronor, säljs nu, första kundleverans oktober.
Motor
Diesel. Längsmonterad 6-cyl V-motor med 2 överliggande kamaxlar per cylinderbank. 4 ventiler per cylinder. Kamkedja. Turbo. Kompression 16,0:1. Borrning/slag 83,0/94,1 mm, cylindervolym 2 967 cm3. Max effekt 286 hk (210 kW) mellan 3 500-4 000 r/min, max vridmoment 600 Nm mellan 2 250-3 250 r/min. 48 volt-system. Mildhybrid med generator/motor.
Kraftöverföring
Motor fram, fyrhjulsdrift. 8-växlad automatlåda.
Fjädring/hjulställ
Luftfjädring, krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben med 5 länkarmar. Bak multilänkaxel med 5 länkarmar.
Styrning
Elmotordriven servo. Tillval fyrhjulsstyrning. Vändcirkel 12,5 meter.
Bromsar
Ventilerade skivor fram och bak.
Hjul
Lättmetallfälg. Fälgbredd 8,0 tum, däck 255/60 R18.
Mått/vikt (cm/kg)
Axelavstånd 299, längd 506, bredd 197, höjd 174, spårvidd f/b 168/169. Markfrigång max 24. Tjänstevikt 2 165, maxlast 665, max släpvagnsvikt 2 700. Tank 75 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 865-2 050 liter.
Fartresurser
Acceleration 0-100 km/h 6,3 s, toppfart 241 km/h.
Bränsleförbrukning
(NEDC-korr): Blandad körning 0,66-0,68 l/mil. CO2 174-178 g/km.
Garantier
Nybil 2 år, vagnskada 3 år, rostskydd 12 år.
Skatt
Från 10 290 kronor per år under de tre första åren, därefter 4 348 kronor per år.
Rivaler
Volvo XC90 B5 Mildhybrid Diesel 235 hk
Volvo stora suv börjar komma till åren men är fortfarande väldigt konkurrenskraftig. Utrymme och sjusitslösningen är starka kort. Snålare än Q7! Laddhybridmöjlighet är ett plus.
Pris: 649 900 kronor.
BMW X5 xDrive30d 265 hk
Helt nya X5 lanseras i år. Nya körassistenter finns också. Med 4,92 meter i längd är den mer kompakt än Audi Q7.
Pris: 663 800 kronor.