BMW lade av med dieseldrivna V8-motorer 2009 som en följd av downsizingtrenden och fokuset på allt bränslesnålare motorer. Den så kallade M67-maskinen gick i graven men efterföljdes av N57 med sex cylindrar i rad som laddades med antingen ett eller två turboaggregat. Under 2012 presenterade BMW M Performance-modellerna M550d (5-serie) och M50d (X5 och X6) som hade en nymodighet i form av tre turboaggregat i den sexcylindriga trelitersdieseln. Två små och en stor turbo jobbade över olika varvtal för att ge en jämn och kraftfull knuff över hela varvtalsregistret. Motorn, som fick tilläggsbokstaven S (N57S) för att markera trippelturbokonfigurationen, tog sedan också plats i 750d.
Men snart hör BMW-dieselmotorer med tre turboaggregat till dåtiden, för nu är det fyra som gäller. Vid den stora motorkonferensen i Wien i slutet av förra veckan visade BMW upp framtiden i form av en trelitersdiesel med sex cylindrar i rak konfiguration och med fyra turboaggregat. Jämfört med motorn med tre turbo har den nya med fyra fått det stora lågtrycksaggregatet utbytt mot två mindre avgasdrivna aggregat.
Den nya lösningen är mer kostnadseffektiv rent produktionstekniskt, innebär ingen viktökning men däremot mer kraft, bättre respons, mer varvtalsvillighet och ska till viss del fylla avsaknaden av en diesel-V8. Dessutom är den fem procent snålare än N57S-motorn med tre turboaggregat.
Dieselsexan med fyra turboaggregat levererar 400 hästkrafter och 760 newtonmeter, en höjning från trippelturbodieselns 381 hästkrafter och 740 newtonmeter. Vridmomentet skulle kunna vara högre. Det är dock inte motorn som begränsar maxvridet utan den åttastegade automatlåda som finns i kommande 750d xDrive som för övrigt är första BMW-modell att få ta del av den nya dieselmotorn. Fler modeller följer framöver – exempelvis X5 M50d och X6 M50d.
Det ska tilläggas att BMW inte är först i världshistorien med fyra turboaggregat. Konfigurationen finns i lite olika former, inte minst i specialbyggen. Världens mest kända bil med fyra turboaggregat är förmodligen Bugatti Veyron vars W16-motorn överladdas på just detta vis. Veyron är numera ersatt av Chiron som har samma maskinella lösning men med ännu fler hästkrafter – 1 500 stycken.